Stadion informatie

Drukbezocht
Ruim een miljoen mensen passeren ieder jaar de poorten van GelreDome. Het grootste theater van Nederland en voetbalstadion is jaarlijks thuisbasis voor meer dan zestig grootschalige evenementen. Daarnaast worden ook veel vergaderingen en congressen in GelreDome georganiseerd. De maximale capaciteit van het complex is 34.000 personen. Bij voetbalwedstrijden is dit 25.000.
 
Flexibel

Bij de opening op 25 maart 1998 is het Arnhemse GelreDome wereldwijd de eerste multifunctionele evenementenaccommodatie die over een uitschuifbaar voetbalveld beschikt. Deze flexibiliteit maakt GelreDome tot het grootste theater van Nederland. In vijf uur tijd verandert het complex van gedaante. Bijvoorbeeld van een voetbalstadion in een poptempel of van een tennisarena in een beursgebouw. Bijzonder is dat GelreDome geheel verwarmd is, waardoor het er voor zowel gebruikers als bezoekers comfortabel verblijven is.

image
Blackbox
Het beweegbare dak vergroot de multifunctionaliteit van GelreDome. Met het dak dicht en de lichten uit is de zaal volledig verduisterd, een blackbox die talloze mogelijkheden biedt voor voorstellingen, presentaties en concerten.

Grasmat

GelreDome heeft een verplaatsbare grasmat. Met één druk op de knop wordt de betonnen bak, waarin de mat ligt, onder de Theo Bos-tribune door naar buiten geschoven. GelreDome heeft veertien jaar dezelfde grasmat gehad. Aan het einde van het seizoen 2011|2012 werd de grasmat voor het eerst vervangen. Meestal ligt de mat buiten, op het zuiden en in de wind: de ideale omstandigheden voor gras.

image
Akoestiek
De goede akoestiek van GelreDome wordt veroorzaakt door het materiaal waarmee de muren en de binnenzijde van het dak zijn bekleed. Kunststof met daarin gaatjes zorgt dat het geluid niet wordt weerkaatst, maar wordt opgenomen. Het dak kan 50 decibel geluid absorberen. Dat is bijna de helft van de hoeveelheid geluid die tijdens een concert wordt geproduceerd.

Wereldsterren

Naast sterren als Nikos Machlas, Wilfried Bony, Theo Janssen en Marco van Ginkel stonden ook tientallen wereldsterren in GelreDome. Onder andere Madonna, Janet Jackson, U2, Backstreet Boys, Bruce Springsteen, Bon Jovi, Britney Spears, Spice Girls, Paul McCartney, Alicia Keys, Tina Turner en Rihanna gaven spetterende shows. Ook Nederlandse topartiesten als DJ Tiesto, Marco Borsato, Anouk, André Rieu, Ilse de Lange en Frans Bauer voelen zich thuis in het grootste theater van Nederland en kozen GelreDome meerdere keren als decor voor hun shows.

Drankje

Tijdens een concert van een band als Metallica vloeit er in GelreDome gemiddeld 40.000 liter bier. Bij een voetbalwedstrijd is dat veel minder. Dan drinken de bezoekers samen 3.500 liter. Bij een gemiddeld evenement werken de bezoekers 3.200 kilo aan snacks en snoep naar binnen. Om iedereen te kunnen voorzien van een hapje en drankje zijn tijdens een concert 450 horecamedewerkers in touw en tijdens een voetbalwedstrijd 150.

image